У МЗС відреагували на пропозицію президента Чехії змінити Конституцію України

Четвер, 21 березня 2019, 20:29

У МЗС вважають заяву чеського президента Мілоша Земана щодо ворожості між україномовним та російськомовним населенням України, а також щодо необхідності змінити Конституцію України "трансляцією наративів російської пропаганди".

Із таким коментарем в ефірі Oboz TV виступила речниця МЗС України Катерина Зеленко.

Зеленко зазначила, що в МЗС України взяли до уваги останні висловлювання президента Чеської Республіки Мілоша Земана.

Земан – маріонетка Кремля: у Чехії критикують президента через тиск у справі хакера з РФ

"Подібні думки пан Земан висловлює вже не вперше, його погляди нам добре відомі. Прикро, що він так і не зрозумів, що в Україні вже п’ятий рік триває не громадянська війна, а російська агресія, що в Україні немає ворожнечі між україномовними та російськомовними. На сході нашої держави майже щодня гинуть наші патріоти, і серед них багато російськомовних, які захищають не лише Україну, але і Європу, і її цінності", - наголосила речниця міністерства.

За її словами, прикро, що Земан не помітив пріоритетного положення децентралізації для президента і уряду України.

"Саме ця реформа успішно імплементується по всій країні, окрім окупованих росією українських територій. Більше того, саме ця реформа визнана ЄС як одна із найбільш успішних в Україні", - сказала Зеленко.

Чехи прийшли з протестом до Земана через його заяву про Крим

Вона підкреслила, що своєю заявою Земан транслює меседжі кремлівської пропаганди.

"Такі заяви чеського президента виглядають як трансляція наративів російської пропаганди. Це саме ті меседжі, які ми звикли чути в Кремлі", - зауважила Зеленко.

Вона наголосила, що позиція чеського уряду є надзвичайно дружньою до України. "Він послідовно підтримує нас у боротьбі з агресором", - сказала Зеленко.

Нагадаємо, президент Чехії Мілош Земан заявив, що україномовна і російськомовна частини населення України налаштовані одна до одної надто вороже, а нинішню ситуацію в країні можна охарактеризувати як крихке перемир’я.

"Розумне врегулювання, яке передбачене Мінськими угодами, але їх, на жаль, ніхто не виконує, полягає у зміні української Конституції. Зокрема, потрібна децентралізація. Щоб не тільки російськомовні, а й інші регіони мали більшу автономію", - заявив президент Чехії.

Наприкінці минулого року Земан закликав уряд Чехії офіційно засудити "звеличення воєнних злочинців" в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: