Москва відповіла на вирок литовського суду десяткам росіян за воєнні злочини

Середа, 27 березня 2019, 18:20

Міністерство закордонних справ Росії назвало провокативним рішення Вільнюського окружного суду, який 27 березня визнав винними 67 громадян РФ, Білорусі та України у воєнних злочинах і злочинах проти людяності.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на прес-службу відомства.

Судове рішення винесено у справі про події 13 січня 1991 року в столиці Литви. Зокрема заочно до 10 років позбавлення засудили колишнього міністра оборони СРСР Дмитрія Язова. Язова звинувачували у тому, що наприкінці 1990 року він створив організовану групу з 160 військових і політичних діячів з метою повернення Литви до складу СРСР.

Більшість обвинувачених заочно засуджена на тривалі терміни тюремного ув'язнення. Перед судом постали лише два громадянина Російської Федерації. Полковнику запасу радянської армії Юрію Мелю, затриманому в Литві 2014 року, призначений семирічний термін, його товаришеві по службі, мешканцю Литви, Геннадію Іванову - 4 роки.

"Під надуманими приводами в порушення загальноприйнятих міжнародних норм проведення судових процесів за участю іноземних громадян до зали суду не були допущені дипломати російського Посольства в Вільнюсі та представники ЗМІ Росії. Характеризуємо дані дії як вкрай недружні і, по суті, провокаційні, що показують упередженість і політичну вмотивованість цього ганебного судилища", - заявили в Москві.

МЗС РФ повторно викликало посла Чехії через скандал з нерухомістю у Празі

"Спроби влади підтасувати очевидні факти за допомогою судових маніпуляцій лише відображають деструктивний курс нинішнього керівництва Литви щодо Росії. Продовжимо надавати росіянам, які стали жертвами судового свавілля, всю необхідну підтримку і сприяння", - додали в МЗС РФ.

13 січня 1991 року радянська влада намагалася силою повалити законну владу в Литві, яка 11 березня 1990 року оголосила про незалежність від СРСР.

При захопленні радянськими військовими частинами та спецпідрозділами Вільнюської телевежі і будівлі Литовського радіо і ТБ загинули 14 осіб, більше тисячі беззбройних людей постраждали.

У "справі 13 січня" за звинуваченнями у створенні антидержавних організацій та вчиненні інших злочинів вже були засуджені шість осіб.

Росія відмовилася співпрацювати з Литвою в розслідуванні цієї справи і відхилила прохання опитати колишнього главу СРСР Михаїла Горбачова.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: