Європарламент виступив з застереженнями Мальті і Словаччині після вбивств журналістів

Четвер, 28 березня 2019, 15:22

Європарламент висловив жаль з приводу серйозних недоліків верховенства права на Мальті та в Словаччині, а також попередження про зростання загроз для журналістів у всьому ЄС.

Про це з посиланням на прес-службу Європарламенту повідомляє "Європейська правда".

За резолюцію, що підсумовує висновки робочої групи, створеної в рамках Комітету громадянських свобод для моніторингу ситуації з верховенством права в ЄС, зокрема на Мальті та у Словаччині Після вбивства журналістів Дафни Каруани Галісії та Яна Куцяка проголосували 398 депутатів проти 85.

У ЄП засудили "зусилля зростаючого числа урядів держав-членів ЄС, спрямовані на послаблення верховенства права, поділу влади та незалежності судової влади".

У резолюції підкреслюється, що вбивства Дафни Каруани Галісії на Мальті, Яна Куцяка з нареченою в Словаччині, а також Вікторії Марінової в Болгарії мали вкрай негативний ефект на журналістів по ​​всьому ЄС.

Вбивство журналіста дійшло до виборів: як словацький олігарх перетворився на звинуваченого

Члени Європарламенту закликали інституції ЄС і держави-члени ініціювати незалежне міжнародне розслідування вбивства Дафни Каруани Галісії та випадків корупції, фінансових злочинів, відмивання грошей, шахрайства та ухилення від сплати податків, до яких причетні колишні та чинні високопосадовці.

Депутати привітали звинувачення, висунуті словацькою владою проти ймовірного підбурювача до вбивств Куцяка з нареченою і закликали до продовження розслідування як на національному, так і на міжнародному рівнях.

Резолюція разом з тим висловлює занепокоєння з приводу звинувачень у корупції, конфліктах інтересів, безкарності у колах влади Словаччини.

В Європарламенті нагадали, що сильна демократія, заснована на верховенстві права, не може функціонувати без сильних і незалежних ЗМІ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.