Угорщина хоче мати азербайджанський газ з 2021 року: український транзит під загрозою

Субота, 30 березня 2019, 09:56

Будапешт сподівається, що постачання азербайджанського газу до Угорщини може стати можливим після 2021 року.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на прес-службу уряду Угорщини.

Угоду про створення енергетичної робочої групи для підготовки постачань узгодили міністр закордонних справ і торгівлі Петер Сійярто та його азербайджанський колега Парвіз Шахбазов в Баку 29 березня.

"Угорщина зацікавлена ​​в тому, щоб з 2021 року долучитися до збільшеного видобування природного газу в Азербайджані, і постачання газу, призначеного для Європи. Це надзвичайно важливо для Угорщини, тому що диверсифікація маршрутів постачання газу на порядку денному вже тривалий час, але з різних геологічних і регіональних причин цього не могло бути реалізовано", - сказав угорський міністр.

"Зараз існує реальний шанс того, що це станеться з Азербайджаном з 2021 року, і це значно покращить постачання природного газу Угорщиною", - сказав Сійярто.

Азербайджанський газ почнуть постачати в ЄС влітку

Міністр звернув увагу на те, що "конфлікт між Росією та Україною має надзвичайно серйозний вплив на Центральноєвропейський регіон, оскільки угода, яка забезпечила б постійне постачання природного газу в Центральну Європу з Росії через Україну з початку наступного року, ще не укладена".

"Це є особливо серйозним викликом для Угорщини з огляду на те, що більше половини імпорту російського газу до Угорщини надходить через Україну", - пояснив він.

Сійярто раніше заявив, що домовився про поставки через Австрію додаткового російського газу на 2020 рік на випадок, якщо до кінця цього року не буде досягнуто домовленості про транзит газу між Москвою і Києвом. Україна пропонує Угорщині свої ПСГ на випадок зупинки транзиту РФ.

Міністр звернув увагу на те, що Азербайджан щороку експортує 16 млрд куб. м. природного газу в Туреччину і регіон Південно-Східної Європи, але в кавказькій країні відкрили три нові газові родовища, кожне з яких має потужність понад 500 млрд куб. метрів. Розпочалася підготовка до збільшення потужності газопроводу до Південно-Східної Європи з 16 мільярдів кубічних метрів на рік до 31 мільярда.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.