Закарпатські угорці поскаржилися на відсутність угорської мови у бюлетенях

Неділя, 31 березня 2019, 18:40

Жителі села Бене на Берегівщині скаржаться, що їм складно голосувати на виборах президента, оскільки бюлетені надруковані лише українською мовою.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу Sirius, повідомляє "Європейська правда".

"Процес волевиявлення в угорськомовних селах ускладнює мовне питання. Понад 90% жителів села Бене на Берегівщині не розмовляють взагалі, або ледь розмовляють українською. Тому  на 80-сантиметровому бюлетені серед 39-кандидатів знайти свого вдається не одразу", - стверджується у сюжеті телеканалу.

Жителів Придністров’я організовано привезли на дільницю в Бельцах

"Трохи є проблеми з тим, що бюлетені написані українською мовою.Тому, що це угорськомовне село, і було би добре, якби бюлетені були б угорською мовою", - зазначила жителька села Розалія Ваш в коментарі каналу угорською мовою.

Більшість населення села Бене пенсіонери, які все життя розмовляють угорською. Місцеві кажуть, ідеальним для них варіантом був би двомовний бюлетень.

Українці у Празі, Берліні і Таллінні вистоюють великі черги, щоб проголосувати

"Я думаю, що було б добре, якби в бюлетенях були і українська, і угорська мови, тому що тут живуть люди двох національностей", - сказала жителька Марія Данов.

Голова ДВК у селі Бене Гізела Тор стверджує, що проблем із голосуванням немає. "Хтось не знає українську мову, як, наприклад, старші люди. Але тоді колеги, які тут сидять за столами, допомагають і перекладають. Якби ми хотіли б перекласти, тоді б інші національності теж мали б право перекласти (бюлетень) на іншу мову. Але ми живемо в Україні", - сказала Тор.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.