Розвідка Британії виявила "незвичну активність" у посольстві РФ перед атакою "Новічком" - ЗМІ

Понеділок, 4 березня 2019, 13:01

Розвідувальні служби Великої Британії фіксували незвичну активність в посольстві Росії в Лондоні за декілька днів до і після отруєння "Новічком" колишнього російського шпигуна Сергєя Скрипаля і його дочки Юлії в Солсбері.

Про це пише PA з посиланням на джерело, знайоме з ходом розслідування.

MI5, MI6 і GCHQ спостерігали "шалені приїзди і від'їзди" біля будівлі 4 березня минулого року, йдеться у матеріалі.

"Спецслужби розслідували незвичну та підвищену активність у російському посольстві в Кенсінгтоні в дні до і після нападу на Скрипалів", - сказало джерело.

"Як і слід було очікувати, британські служби безпеки наглядають за відомими і прихованими іноземними розвідниками", - сказав співрозмовник.

Велика Британія звинувачує Росію в тому, що вона стоїть за цим нападом. У березні минулого року Тереза Мей вигнала 23 передбачуваних російських шпигунів з лондонського посольства, що стало найбільшим масовим вигнанням дипломатів після холодної війни.

Нагадаємо, 66-річного Скрипаля разом з дочкою отруїли 4 березня 2018 року.  5 вересня британські прокурори назвали імена двох росіян, яких вважають виконавцями отруєння в Солсбері. Це – Александр Петров та Руслан Боширов. 

Журналісти дізналися, що одного з підозрюваних в отруєнні Скрипалів, який називав себе "Русланом Бошировим", насправді звати Анатолій Чепіга. Він – полковник ГРУ і нагороджений званням "Героя РФ".

Другим підозрюваним є військовий лікар і полковник ГРУ РФ Александр Євгенович Мішкін. Журналісти виявили, що він неодноразово їздив в Україну, зокрема під час Майдану 2013 року, і до невизнаної Придністровської республіки.

У лютому цього року дослідницька група Bellingcat повідомила про третього підозрюваного в замаху на Скрипалі і назвала його ім'я - це Денис Сергєєв, співробітника ГРУ, який працював на міжнародному рівні під вигаданим ім'ям Федотова Сергія В'ячеславовича. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.