Польща: після видворення консула з Норвегії поляки не мають повного захисту

Середа, 6 березня 2019, 09:25

Після видворення польського консула в Норвегії Славоміра Ковальського полякам, які живуть у цій країні, не забезпечується "повна опіка". 

Про це заявив польський омбудсмен у справах дітей Міколай Павляк, пише PolskieRadio24.

Славоміра Ковальського визнали персоною нон грата у Норвегії у зв’язку з його діями щодо польської родини, у якої норвезький орган з питань опіки над дітьми відібрав четверо дітей і призначив їм сторонніх опікунів. Консул вимагав дозволити зустрічі батьків з відібраними дітьми, а співробітники норвезького органу визнали його дії агресивними і викликали поліцію, яка застосувала силу.

"Консул Ковальський протягом кількох років роботи в Норвегії ефективно допомагав, щоб діти повернулися до польських сімей, приблизно в 60 випадках", - пояснив Павляк.

Павляк зустрівся у Варшаві з делегацією, що представляє норвезькі офіси та установи, завданням яких є захист неповнолітніх.

"Ми отримали запевнення, що у разі сигналу від польської сторони про порушення прав неповнолітніх громадян така допомога буде нам надана", - сказав Павляк. 

Він підкреслив, що коли норвезькі установи вирішать тимчасово позбавити польської сім'ї права на дитину, "вони запитають нас, чи можемо ми вказати, наприклад, бабусь і дідусів, тіток, дядьків, які б попіклувалися про дитину і відвезли її до Польщі".

Нагадаємо, Польща у відповідь на висилку консула з Осло відповіла аналогічним кроком, виславши дипломата з Варшави.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.