У Латвії проти екс-євродепутатки відкрили справу за слова про росіян і євреїв

Середа, 6 березня 2019, 10:20

Служба держбезпеки Латвії почала кримінальний процес в зв'язку із заявами колишньої європарламентарки Татьяни Жданок.

Про це пише Diena з посиланням на LETA.

В лютому на дискусії в Європарламенті Жданок заявила: "Ми прийшли до висновку, що росіяни і російськомовні зараз в тій же самій ситуації, що і євреї перед Другою світовою війною. Нас карають".

Кримінальний процес за фактом розпалювання національної ненависті розпочали 5 березня після скарги депутатки Європарламенту від Латвії Інесе Вайдере. За її словами, Жданок "публічно розпалює національну ненависть, вводячи міжнародне співтовариство в оману щодо ситуації з росіянами та російськомовними в Латвії".

На думку Вайдере, якби заява Жданок відповідала дійсності, то ситуація мала би бути схожою з нацистською Німеччиною в 30-х роках минулого століття.

"Паралелі виглядали б так: в Латвії прийняті закони, які забороняють шлюбні і позашлюбні стосунки між росіянами, російськомовними і латишами. У Латвії спостерігається бойкот фірм, що належать росіянам і російськомовним, а також відбуваються напади, вбивства і арешти на етнічному ґрунті, спрямовані проти росіян і російськомовних. Також за одну ніч вбито приблизно 100 росіян і російськомовних, а 30 000 з них вислані до концентраційних таборів", - сказала Вайдере, цитує Delfi.

"Кожен, хто хоч щось знає про ситуацію в Латвії, такі висловлювання назвав би абсурдними", - додала вона.

Татьяна Жданок - одна з найпослідовніших симпатиків Путіна в ЄС, яка неодноразово відвідувала анексований Крим.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: