Польща розглядає можливість ексгумації на місці єврейського погрому у Єдвабному

Четвер, 7 березня 2019, 09:39

Прем’єр Польщі не виключає проведення ексгумації людських останків у Єдвабному, де під час Другої світової війни сталося масове убивство євреїв, яке скоїли головним чином їхні сусіди поляки.

Про це Матеуш Моравецький розповів у ефірі Polsat News, повідомляє wPolityce.

10 липня 1941 року під час окупації нацистів у Єдвабному було убито щонайменше 340 євреїв. Більшість жертв замкнули в коморі, яку потім підпалили.

Дехто у Польщі виступає за проведення ексгумації останків, аби довести, що це німці наказали полякам скоїти вбивства. У 2001 році такі роботи розпочали, але згодом міністр юстиції наказав припинити їх через заперечення євреїв.

В кінці лютого президент Інституту національної па’яті Ярослав Шарек заявив, що Інститут готовий провести таку ексгумацію, але рішення приймає не він.

Коли Моравецького запитали, чи слід проводити ексгумацію у Єдвабному в контекстів відносин з Ізраїлем, він сказав: "Подивимося, як буде розвиватися ця ситуація. Остаточні рішення за відповідними прокурорами, але, звичайно, ми будемо брати до уваги різні обставини в цьому питанні", - зазначив польський прем’єр.

"Для нас найголовніше підкреслити історичну правду, а історична правда про долю поляків під час Другої світової війни дуже сумна для нас. Але вона також свідчить про те, наскільки ми велика нація, і хто несе єдину провину за Голокост, окупацію і окупаційний терор під час Другої світової війни", - додав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.