Прем'єр Польщі: Вишеградська група проти "расистської атаки" Ізраїлю на Варшаву

Понеділок, 18 лютого 2019, 18:35

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький назвав доказом єдності Вишеградської четвірки рішення про скасування саміту у Єрусалимі.

Про це пише "Польське радіо".

Моравецький скасував візит польської делегації на саміт Вишеградської групи у Єрусалимі через заяви виконувача обов’язків міністра закордонних справ Ізраїлю Ісраеля Каца. В ефірі однієї з ізраїльських радіостанцій Ісраель Кац заявив, що "антисемітизм був уродженим у поляків перед Голокостом, під час і після нього".

Прем’єр Чехії Андрей Бабіш повідомив, що у зв’язку зі скасуванням Польщею своєї участі, саміт Вишеградської групи та Ізраїлю не відбудеться.

У дописі в Twitter очільник польського уряду розповів, що він висловив прем’єрам Угорщини, Чехії та Словаччини польську позицію щодо саміту.

Моравєцький наголосив, що "важливе рішення про перенесення зустрічі з Ізраїлем показує, що Вишеградська група є єдиною і серед нас немає згоди на безпідставні, расистські атаки на жодного з партнерів".

Віце-міністр закордонних справ Польщі Шимон Шинковський вель Сенк заявив у Познані, що інші країни Вишеградської групи розуміють рішення Польщі. Він пояснив, що очільник польської дипломатії Яцек Чапутович розмовляв у Брюсселі з партнерами з Вишеградської групи і поінформував їх про ситуацію. Чапутович роз’яснив причини, чому ані він, ані прем’єр, ані польська делегація не взяли участі у саміті в Ізраїлі.

"Я знаю, що партнери з Вишеградської групи сприйняли польські аргументи із розумінням", - сказав віце-міністр Шинковський вель Сенк.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.