Польща втратила понад 23 млрд євро через газову залежність від РФ - уряд

Середа, 10 квітня 2019, 14:04

Представник уряду Польщі з питань стратегічної енергетичної інфраструктури Пьотр Наїмський заявив, що через залежність від монопольного постачальника газу, тобто Росії, Польща в 2001-2018 роках втратила від понад 11,5 млрд до понад 23 млрд євро.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Польське радіо".

Наїмський нагадав, що нині триває розширення терміналу скрапленого газу у Свіноусті, реалізовуються проект газопроводу Baltic Pipe, а також проект плавучого терміналу скрапленого природного газу, який буде побудований у Ґданській судноверфі.

Польща скоротить закупки російської нафти на 30%

Baltic Pipe сполучить польську і данську газотранспортні системи, завдяки чому газ з норвезького шельфу постачатимуть до Польщі. Будівництво цієї газомагістралі по дну Балтійського моря має початися у 2020 році, а з 1 жовтня 2022 року газопровід почне діяти.

Водночас 31 грудня 2022 року закінчується довгостроковий так званий Ямальський контракт на постачання газу до Польщі з Росії. Як запевнив Наїмський, Польща його не продовжить і стане остаточно незалежною від постачань газу з Росії.

Диверсифікації постачань блакитного палива мають сприяти контракти на придбання скрапленого природного газу із Сполучених Штатів та Катару. Польська державна нафтогазова компанія PGNiG вже підписала 20-річний контракт із американською Port Arthur LNG на постачання скрапленого газу з США до Польщі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.