Генеральний адвокат Суду ЄС відкинув скаргу Чехії щодо правил володіння зброєю

Четвер, 11 квітня 2019, 12:02

Генеральний адвокат Суду ЄС вважає, що Суд повинен відхилити скаргу Чехії щодо законодавства ЄС, спрямованого на посилення правил придбання і володіння вогнепальною зброєю.

Про це "Європейській правді" повідомили в прес-службі Суду ЄС.

Це законодавство спрямоване на забезпечення вільного переміщення вогнепальної зброї, беручи до уваги посилення проблем громадської безпеки, пов'язаних з торгівлею цими товарами.

Після низки трагічних подій 2015 року, зокрема терористичних атак, що відбулися у Парижі та Копенгагені, Єврокомісія ухвалила пропозицію про внесення поправок до директиви ЄС про вогнепальну зброю.

Після цього було введено заборону певної напівавтоматичної зброї для цивільного використання.

В Італії вирішили не спрощувати правила придбання зброї

Чехія оскаржила дію директиви в Суді ЄС. Генеральний адвокат вважає, що під час підготовки своєї пропозиції щодо прийняття зміни до директиви Комісія, відповідно до принципу пропорційності, належним чином прийняла враховувати як цілі внутрішнього ринку, так і імперативи безпеки, пов'язані з досягненням цих цілей.

"Обставини, що призводять до конфіскації певних видів вогнепальної зброї, якими володіють окремі особи, не порушують право власності, оскільки це останнє право може бути обмежене в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом: у законодавстві ЄС не існує фундаментального права володіти зброєю", - йдеться у висновку.

Генеральний адвокат також вважає, що конкретні положення директиви, що дозволяють Швейцарії надавати дозвіл військовослужбовцям-резервістам зберігати вогнепальну зброю, яку вони використовували під час їх обов'язкової військової служби, також відповідають критерію пропорційності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.