Польщу слід "очистити" від недостойних - сенатор

Четвер, 11 квітня 2019, 15:17

Критики правлячої польської партії "Право і справедливість" висловили обурення з приводу слів одного з її сенаторів, який сказав, що Польщу слід "очистити" від тих, хто "недостойний приналежності до нашої національної спільноти".

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AP.

Гжегож Бєрецький каже, що його коментарі неправильно трактували, і відмовляється вибачатися.

Голова МВС Польщі Йоахім Брудзінський заявив, що коментар був "дурним і безвідповідальним", і додав: "Я сподіваюся, що будуть роздуми і вибачення".

Бєрецький сказав, що його слова вирвали з контексту і що він не вибачиться. Спікер сенату Станіслав Карчевський сказав, що погоджується, що слова були вирвані з контексту.

Порошенко про напруженість з Польщею та Угорщиною: "вуха" Росії очевидні

Лех Валенса, антикомуністичний лідер і колишній президент, назвав слова Бєрецького "скандальними" і сказав, що керівники парламенту та інші державні установи, відповідальні за захист громадянських прав, "повинні вжити відповідних дисциплінарних і юридичних заходів".

Бєрецький зробив свій коментар у середу під час церемонії у своєму виборчому окрузі Бяла Подляска, у східній Польщі, у зв'язку з 9-ю річницею смоленської авіакатастрофи, в якій загинув польський президент і 95 інших осіб.

"Ми не зупинимося, поки повністю не очистимо Польщу від людей, які недостойні приналежності до нашої національної спільноти", - сказав Бєрецький.

Берецький сказав на вигнання заслуговують ті, хто проявив неповагу до пам'яті жертв авіакатастрофи.

Ці слова викликали критику та дебати в соціальних мережах, деякі порівнювали їх з риторикою, яку використовували нацистські німецькі лідери у 1930-х роках.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.