Війна в Лівії: НАТО стурбоване російськими зв'язками Хафтара

П'ятниця, 12 квітня 2019, 13:18

Франція пом'якшила заклик ЄС до лівійського воєначальника Халіфа Хафтара припинити наступ на Тріполі, незважаючи на заклопотаність НАТО щодо стратегічної загрози Хафтара.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Країни ЄС мали намір закликати "всі сторони негайно припинити всі військові операції", а Хафтарa "відвести" свої сили.

Вони також мали на меті сказати, що його наступ, який почався минулого тижня, "загрожує цивільним особам, зокрема мігрантам і біженцям... з ризиком серйозних наслідків для Лівії і регіону, включаючи загрозу тероризму".

Проте ця заява була пом'якшена 11 квітня до декларації від імені глави дипломатії ЄС Федеріки Могеріні тільки після того, як Франція заперечила, кажуть дипломатичні джерела.

Європа розділена щодо Лівії - президент Європарламенту

ЄС занепокоєний тим, що громадянська війна в Лівії може спровокувати понад 660 тис. осіб до втечі в Європу.

Через бойові дії в передмісті Тріполі загинули щонайменше 56 осіб, 8 тисяч залишили свої домівки за останні дні, сказали в ООН.

Франція встановила зв'язки з Хафтаром, щоб захистити свої нафтові інтереси в країні, але Італія підтримала уряд національної згоди на чолі з Фаєсом аль-Серраєм.

Розбіжності в ЄС також відбуваються на тлі занепокоєння НАТО щодо російських зв'язків Хафтара, пише EUobserver.

За останні три роки Росія надала Хафтарy гроші, техніку, інструкторів, дипломатичну підтримку та, ймовірно, захоче щось натомість, йдеться у матеріалі.

"Є деякі країни на південному фланзі НАТО - Італія, Іспанія, Португалія - ​​які бачать, що їхні кордони не так добре захищені, як північні кордони НАТО ", - сказав представник України в НАТО Вадим Пристайко.

"Але російська база в Тріполі, Лівії? Це те, що змусить НАТО розгорнути свої сили на південь і південний схід", - сказав посол.

Хафтар раніше неодноразово бував у Москві і зустрічався з російськими військовими.  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.