Європа розділена щодо Лівії - президент Європарламенту

Середа, 10 квітня 2019, 15:18

Президент Європарламенту Антоніо Таяні заявив, що Франція та Італія розділені у питанні політики щодо Лівії, незважаючи на офіційну єдину позицію ЄС, висловлену очільницею зовнішньої політики блоку.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Таяні, який є італійцем, закликав країни ЄС говорити єдиним голосом щодо ескалації в Лівії, де сторони конфлікту борються за контроль над столицею Тріполі.

Він також згадав про роль Франції та Великої Британії у поваленні колишнього лівійського правителя Муаммара Каддафі в 2011 році, і він сказав, що це була помилка, яка спричинила хаос.

"Нам потрібно більше єдності, ми повинні говорити єдиним голосом, як європейці, але, на жаль, європейці розділені цим", - сказав він.

Віце-прем'єр Італії: Франція не зацікавлена у стабілізації Лівії

Франція та Італія мають "різні інтереси", сказав Таяні. Франція, яка має нафтові активи в східній Лівії, минулими роками надавала військову допомогу фельдмаршалу Халіфу Хафтару, кажуть лівійські і французькі чиновники. Схід і частково південь Лівії контролює обрана в 2014 році палата представників ("уряд в Тобруці"), яку підтримують Хафтар і його армія.

Італія, колишня колоніальна держава і великий гравець в нафтовому секторі Лівії, стала на бік підтримуваного ООН уряду національної єдності прем'єр-міністра Фаєса аль-Серрая.

Минулого тижня армія Хафтара почала наступ на Тріполі і взяла під контроль низку населених пунктів. У Франції стверджують, що не отримували завчасного попередження про наступ, і не намагаються таємно підірвати мирний процес у країні. Хафтар раніше неодноразово бував у Москві і зустрічався з російськими військовими.  

Рада Безпеки ООН планує зустріч 10 квітня для обговорення кризи, що охопила північноафриканську країну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.