ЄС запросив Лукашенка до Брюсселя на саміт "Східного партнерства"

Понеділок, 15 квітня 2019, 15:12

Президента Білорусі Александра Лукашенка запросили на обід, організований президентом Європейської ради Дональдом Туском, з нагоди 10-річчя "Східного партнерства" в Брюсселі 13 травня.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на RFE/RL.

Кілька джерел в ЄС, які говорили на умовах анонімності, підтвердили, що Лукашенка минулого тижня запросили разом з лідерами інших п'яти східних партнерів ЄС - Вірменії, Азербайджану, Грузії, Молдови та України.

Проте вони не очікують, що Лукашенко з'явиться особисто, заявивши, що Мінськ може бути представлений натомість міністром закордонних справ Владіміром Макеєм, який від імені своєї країни взяв участь у саміті "Східного партнерства" 2017 року в Брюсселі.

Самміт був першим заходом на високому рівні, організованим Євросоюзом, на якому Лукашенку дозволили бути присутнім після виключення з попередніх чотирьох самітів.

Розвідка Естонії: якщо з Лукашенком щось трапиться, РФ може напасти на Білорусь, а потім на Балтію

ЄС наклав санкції на Білорусь після розгону, що відбувся після президентських виборів у грудні 2010 року.

Але у лютому 2016 року у відповідь на звільнення всіх політичних в'язнів у серпні 2015 року ЄС скасував більшість санкцій проти країни.

Серед них було скасування заморожування активів та заборона на отримання віз для 170 білорусів, серед яких Лукашенко, а також обмежувальні заходи щодо 14 компаній.

Євросоюз розпочав "Східне партнерство" у 2009 році задля сприяння економічній інтеграції та європейським цінностям у шести країнах на сході Європи та на Південному Кавказі без чіткого шляху до членства в ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.