Єврокомісія підготує вердикт у справі прем'єра Чехії до 15 травня

Вівторок, 16 квітня 2019, 13:19

Європейська комісія до 15 травня підготує остаточний звіт свого розслідування з приводу можливого конфлікту інтересів з боку чеського прем'єр-міністра Андрея Бабіша.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Radio Praha.

Після цього чеський уряд матиме два місяці для того, щоб відповісти на звіт, перш ніж він буде оприлюднений, сказав єврокомісар з питань бюджету Гюнтер Еттінгер.

Бабіша – другу найбагатшу людину Чехії – підозрюють у тому, що він досі володіє великою групою Agrofert chemicals, незважаючи на те, що для дотримання закону він офіційно передав право власності на неї трастовим фондам. 

У вересні минулого року Transparency International і "Піратська партія" попросили Європейську комісію дати відповідь, чи має Agrofert право отримувати мільярдні сільськогосподарські субсидії ЄС, якщо Бабіш все ще контролює групу.

Генеральний адвокат Суду ЄС відкинув скаргу Чехії щодо правил володіння зброєю

У документах юристів ЄС, які просочились у ЗМІ, стверджується, що подвійна роль Бабіша як прем’єр-міністра і фінансового магната кваліфікується як конфлікт інтересів, оскільки державні чиновники не повинні приймати рішення про виплати ЄС компаніям, які вони контролюють.

Єврокомісія призупинили виплату субсидій Agrofert і направила аудиторів для перевірки діяльності Бабіша. Він категорично заперечував будь-яку причетність до діяльності Agrofert під час його прем'єрства. Бабіш може стати першим європейським політиком, якого визнають винним у порушенні правил блоку про конфлікт інтересів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.