Генсек НАТО: Росія ще може повернутися до ракетного договору з США

Четвер, 4 квітня 2019, 15:36

Росія має ще кілька місяців для того, щоб повернутися до виконання Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД).

Як повідомляє "Європейська правда", про це заявив генеральний секретера НАТО Єнс Столтенберг перед початком міністерської зустрічі у Вашингтоні.

"Для Росії все ще можливо повернутися до виконання, тому що період процесу виходу з договору завершується у серпні. Ми закликаємо Росію повернутися до виконання, тому що договір важливий для європейської безпеки. Треба розуміти, що договір не просто зменшує кількість, а забороняє всі ядерні ракети середнього радіус дії", - сказав Столтенберг.

Він вкотре повторив, що НАТО стурбоване тим, що Росія вже кілька років розміщує нові ракети, які здатні нести ядерний заряд.

"Це питання підняла ще адміністрація Обами, тож Росія порушує договір вже довгий час. І всі союзники погодилися, що Росія є порушником. Крім того, кілька країн на основі даних своїх національних розвідок також підтвердили порушення", - сказав генсек.

Три країни ЄС закликали РФ повернутися до ракетного договору з США

Нагадаємо, 2 лютого Сполучені Штати припинили свої зобов'язання за Договором про РСМД і почали процес виходу з нього. Якщо Росія не повернеться до виконання умов угоди, процес виходу завершиться через 6 місяців.

США вимагають, щоб Росія знищила всі ракети, які порушують договір, а також пускові установки і пов'язані з ними обладнання.

Росія заперечувала усі звинувачення США. 4 березня президент РФ Владімір Путін підписав указ про призупинення участі в ДРСМД

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.