Генсек Ради Європи закликав вирішити проблему доступу до "сірих зон"

П'ятниця, 5 квітня 2019, 13:45

Генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд закликав Комітет міністрів РЄ узгодити кроки, які дозволять організації відстежувати ситуацію у так званих "сірих зонах" в Європі.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на річний звіт Ягланда, оприлюднений у п’ятницю.

"Той факт, що ми не можемо отримати доступ до "сірих зон", неприйнятний. Ми повинні почати з домовленості про те, що Уповноважений з прав людини повинен отримати повний, вільний і необмежений доступ до всіх конфліктних зон", - йдеться у звіті.

У Раді Європи вимагають необмеженого доступу її представників до окупованого Криму

Ягланд зазначає, що організація здійснила послідовні і всеосяжні зусилля по взаємодії з "сірими зонами", проте вони виявились значною мірою неефективними.

"Доступ і взаємодія з де-факто владою є основною проблемою. Уряди країн-членів, які страждають від територіальних конфліктів, зрозуміло, чутливі до будь-якої ситуації, яка може розглядатися як добровільний або недобровільний крок в процесі визнання території, що відкололася", - зазначає Ягланд.

Генсек визнає, що досягти повного захисту  прав населення у "сірих зонах" миттєво – неможливо. Тому першим і абсолютним пріоритетом він називає доступ Комісара Ради Європи з прав людини до цих територій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.