У Франції запевняють, що не мають таємного плану в Лівії

Понеділок, 8 квітня 2019, 13:11

У Франції стверджують, що не отримували завчасного попередження про наступ на столицю Лівії фельдмаршала Халіфа Хафтара, і не намагаються таємно підірвати мирний процес у країні.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на Reuters.

"Негайна потреба в Лівії полягає в захисті цивільного населення, припиненні бойових дій і поверненні всіх ключових лівійських гравців за стіл переговорів", - сказав у понеділок французький дипломат.

У Франції "немає прихованого порядку денного" у Лівії, додав чиновник.

Міністри ЄС вимагають від фельдмаршала Хафтара зупинити наступ у Лівії

Після повалення режиму Муаммара Каддафі в 2011 році в Лівії встановилося двовладдя. Тріполі і захід країни перебувають під контролем уряду національної єдності, який підтримує ООН. Схід і частково південь Лівії контролює обрана в 2014 році палата представників ("уряд в Тобруці"), яку підтримує Хафтар і його армія.

Минулого тижня Національна армія Лівії під проводом Хафтара почала наступ на Триполі і взяла під контроль низку населених пунктів. Кілька європейських міністрів закликали фельдмаршала відмовитися від будь-яких подальших бойових дій, заявивши, що це може зруйнувати мирний процес, підтриманий ООН.

Хафтар раніше неодноразово бував у Москві і зустрічався з російськими військовими. За деякими даними, Хафтар також отримував допомогу від Франції. 

Віце-прем'єр-міністр Італії Маттео Сальвіні заявляв, що Франція не зацікавлена ​​в стабілізації ситуації в Лівії, ймовірно, тому, що вона має нафтові інтереси, які протилежні інтересам Італії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.