Словенія відкликала посла з Хорватії через шпигунський скандал

Вівторок, 9 квітня 2019, 14:58

Словенія відкликала свого посла в Хорватії через скандал, який імовірно що стосується операцій хорватських спецслужб в Словенії.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Прем'єр-міністр Словенії Мар'ян Шарец 9 квітня скликав екстрене засідання Ради національної безпеки у зв'язку з ймовірною операцією хорватської розвідувальної служби SOA в Словенії, про яку повідомив словенський телеканал.

Хорватський посол був негайно викликаний в Міністерство закордонних справ у Любляні.

Скандал обертається навколо міжнародного арбітражу між Хорватією і Словенією від 2009 року, покликаного вирішити їхню суперечку про сухопутний і морський кордон в північній частині Адріатичного моря і розблокувати переговори Хорватії про вступ до ЄС.

У липні 2015 року хорватська щоденна газета Večernji list повідомила про незаконне спілкування між словенським суддею в арбітражному суді Ерне Секолецем і словенським представником в суді Сімоною Дреник. Газета повідомила, що у неї є запис їхньої розмови.

Дреник нібито дала Секолецу якісь документи після того, як суд закрив можливість для сторін подавати свої докази. Після цього Хорватія оголосила, що арбітражний процес був скомпрометований.

Суд продовжив свою роботу і виніс вердикт, надавши Словенії доступ до міжнародних вод, проте Хорватія відмовилася виконувати рішення. В результаті Словенія подала позов на Хорватію в Європейський суд, стверджуючи, що та порушила європейське законодавство, не прийнявши арбітражне рішення.

Залишилося відкритим питання про те, хто прослуховував переговори між словенським представником і суддею. Тиждень тому незалежний словенський телеканал POP TV показав сюжет, в якому йшлося, що за цим стоїть спецслужба Хорватії. Офіційної реакції Загреба поки не було.

У понеділок, 8 квітня, POP TV показав ще один сюжет, в якому менеджера видавничого дому Styria Івана Толя (власника Večernji list) звинуватили в спробі перешкодити показам нових сюжетів про роль хорватської розвідки.

Як відомо, згідно з рішенням арбітражного суду, Словенії відійшли три чверті площі Піранської затоки, також вона отримала право вільного проходу до міжнародних вод через хорватські територіальні води в Адріатичному морі.

Цей коридор повинен бути шириною близько 2,5 морських миль (4,63 км). Європейська комісія висловила підтримку арбітражній процедурі та закликала виконати рішення.

У Хорватії назвали рішення суду заангажованим, відмовившись його виконувати. У березні Словенія передала Єврокомісії лист, в якому виклала суть своїх претензій до Хорватії через невиконання нею рішення арбітражу щодо кордону.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.