Україна пояснила в трибуналі ООН хибність аргументу Росії

П'ятниця, 10 травня 2019, 14:15

Українська сторона пояснила у морському трибуналі ООН, чому виняток щодо військової діяльності у Конвенції ООН з морського права, на який посилається Росія, не може бути застосований у справі щодо нападу в районі Керченської протоки 25 листопада минулого року.

Про це повідомила заступниця міністра закордонних справ, агент України у цій справі Олена Зеркаль, передає "Європейська правда".

Під час слухань щодо захоплення українських моряків Росією у Міжнародному трибуналі ООН з морського права в Гамбурзі у п’ятницю адвокат Марні Чік пояснила, що захоплення Росією військових кораблів України не підпадає під виняток щодо військової діяльності.

У морському трибуналі ООН розповіли, коли буде рішення про тимчасові заходи проти РФ

Зокрема, Росія сама визначає свої дії як правоохоронні, а не як військову діяльність. Також вона постійно заперечувала військовий характер своїх дій.

"Характер дій, які здійснює Росія носить характер "застосування національного законодавства", у даному випадку кримінального. І саме ці дії є предметом справи, оскільки вони порушують імунітети, гарантовані Конвенцією", - йдеться у повідомленні Зеркаль у Facebook.

Крім того, українські військові кораблі не були задіяні у військовій діяльності. Вони намагалися повернутися до свого порту приписки, а лише те, що корабель є військовим, не означає, що він задіяний у військовій діяльності.

Промова України у морському трибуналі ООН щодо полонених моряків

"Для використання винятку щодо військової діяльності має значення не вид корабля, а характер його діяльності", - підкреслюється у повідомленні.

У своїй аргументації Росія посилається на справу South China Sea. Втім, у цій справі трибунал покладався на те як Китай сам визначав дії своїх військових суден, і наголос був на тому, що це були цивільні, а не військові.

Україна окремо наполягає, що спір у морському трибуналі стосується імунітету військових суден від російської національної юрисдикції, а не військової діяльності.

Як повідомлялося, під час слухань Україна звинуватила РФ у порушенні імунітету військових кораблів та заперечила звинувачення РФ проти українських суден.

Читайте також: "Суд про війну та мир: чого чекати від трибуналу ООН у справі про напад РФ на Азові".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: