У Держдумі РФ хочуть "вивчити ризики" при ухваленні рішення про повернення в ПАРЄ

Субота, 18 травня 2019, 14:39

У Держдумі РФ збираються вивчити всі можливі ризики прийняття рішення про повернення російської делегації в Парламентську асамблею Ради Європи (ПАРЄ), але спочатку хочуть дочекатися реакції самої ПАРЄ на заяву Комітету міністрів Ради Європи (КМРЄ).

Про це заявив спікер Держдуми В'ячеслав Володін, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ТАСС.

"Національна делегація РФ в ПАРЄ формується з урахуванням думки всіх фракцій Державної думи, і ми будемо обговорювати з ними подальші дії, вивчимо всі ризики при прийнятті рішення, щоб у ПАРЄ не виникло більше ситуації, аналогічної тій, що сталася раніше. І тільки після цього будемо направляти заявку на участь", - сказав він.

"Тепер необхідно дочекатися реакції ПАРЄ на рішення Комітету міністрів РЄ, в будь-якому випадку Парламентська асамблея повинна внести зміни до свого регламенту, закріпивши в ньому норму про рівність усіх національних делегацій, або делегувати повноваження Комітету міністрів з цього питання", - додав спікер Держдуми.

Володін також зауважив, що на прийняття рішення щодо участі російської делегації в роботі ПАРЄ ще є час.

Чи зняла Рада Європи санкції з РФ? 5 питань про рішення у Гельсінкі

Нагадаємо, міністри закордонних справ країн-членів Ради Європи ухвалили рішення, сприятливе для повернення російської делегації у ПАРЄ. При цьому у самому документі немає згадки "Росії".

В ньому стверджують, що всі держави-члени повинні мати право на рівних умовах брати участь у Комітеті міністрів і в Парламентській асамблеї, двох статутних органах Ради Європи.

Міністри також висловилися за те, щоб делегації всіх держав-членів могли взяти участь у наступній червневій сесії Парламентської асамблеї Ради Європи з огляду на важливість виборів генерального секретаря і суддів до Європейського суду з прав людини.

Однак Росію поки не повернули в Парламентську асамблею Ради Європи, тому що це неможливо зробити без внесення змін в регламент ПАРЄ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.