У канцлера Австрії хочуть відставки ультраправого глави МВС до дострокових виборів

Понеділок, 20 травня 2019, 11:19

В Австрійській народній партії вимагають вимагають відставки ультраправого міністра внутрішніх справ Герберта Кікля до дострокових виборів.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Канцлер Австрії Себастьян Курц, який очолює Народну партію, вийшов з коаліції з ультраправою Партією свободи (FPO) в суботу після того, як лідер FPO Гайнц-Крістіан Штрахе був втягнутий у скандал.

Але відразу виник спір про те, чи можуть дві партії працювати разом на тимчасовій основі до виборів, посилюючи потенційний безлад всього за кілька днів до того, як Австрія проголосує за своїх законодавців для Європейського парламенту.

"Я очікую, що канцлер запропонує президенту, щоб міністр внутрішніх справ був звільнений з уряду", - сказав міністр у справах Європи Гернот Блумель, близький союзник Курца.

Ібіца, росіянка та тінь Фірташа: як 7 годин відео знищили ультраправих в уряді Австрії

Блумель  заявив, що Герберту Кіклю не слід дозволяти залишатися на міністерській роботі, в якій він буде контролювати розслідування того, що сталося зі Штрахе.

Чиновники FPO заявили, що всі міністри їх партії підуть у відставку, якщо Кікля витіснять.

Як повідомлялося, у п’ятницю німецькі видання Süddeutsche Zeitung і Spiegel оприлюднили відеозаписи зустрічі, яка відбулася в липні 2017 року на Ібіці. Згідно цім записам, віце-канцлер Австрії, глава ультраправої Партії свободи Гайнц-Крістіан Штрахе зустрічався з росіянкою Альоною Макаровою, племінницею олігарха з оточення Путіна. Вона нібито планувала інвестувати не зовсім легальні кошти в Австрії.

У суботу віце-канцлер визнав автентичність записів та подав у відставку, а свої дії назвав "п’яною історією".

В неділю було оголошено про проведення дострокових виборів у вересні через розпад урядової коаліції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.