В Австрії визначились з кандидатурами міністрів-технократів і віце-канцлера

Середа, 22 травня 2019, 13:53

Міністр фінансів Австрії Хартвіг Льогер обійме посаду віце-канцлера у переформатованому уряді, з якого звільнилися міністри ультраправої Партії свободи.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство APA.

Очікується, що президент Александр Ван дер Беллен офіційно приведе до присяги нових урядовців о 13.00 у середу.

Посаду глави МВС замість Герберта Кікля обійме колишній голова Верховного суду Австрії Екарт Ратц, пост міністра транспорту, інновацій і технологій отримає директор управління повітряним рухом  Austro Control Валері Хакль, міністром оборони стане кадровий офіцер Йоганн Луїф, міністром праці, соціальних справ, охорони здоров'я і захисту прав споживачів -  колишній директор департаменту цього відомства Вальтер Пельтнер.

Як повідомлялося, главі МЗС Карін Кнайссль, яка не має партійного квитка та була призначена на посаду за квотою Партії свободи, запропонували залишитися в перехідному уряді.

Урядова криза в Австрії: парламент розгляне вотум недовіри уряду

Канцлер Себастіан Курц запропонував призначити технократів для заповнення ключових міністерств, звільнених ультраправими. Президент Австрії мав провести особисті переговори з кандидатами з короткого списку на заміщення вакантних міністерств.

Політична криза в Австрії спалахнула у п’ятницю, коли німецькі видання Süddeutsche Zeitung і Spiegel оприлюднили відеозаписи зустрічі, яка відбулася в липні 2017 року на Ібіці. Згідно з цими записами, віце-канцлер Австрії, глава ультраправої Партії свободи Гайнц-Крістіан Штрахе зустрічався з росіянкою Альоною Макаровою, племінницею олігарха з оточення Путіна. Вона нібито планувала інвестувати не зовсім легальні кошти в Австрії.

У суботу віце-канцлер визнав автентичність записів та подав у відставку, а свої дії назвав "п’яною історією".

В неділю було оголошено про проведення дострокових виборів у вересні через розпад урядової коаліції. Точна дата виборів поки невідома.

Читайте також: "Ібіца, росіянка та тінь Фірташа: як 7 годин відео знищили ультраправих в уряді Австрії".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.