Європа готова відновити санкції, якщо Іран порушить ядерну угоду - ЗМІ

Вівторок, 7 травня 2019, 19:41

Європа може знову ввести санкції проти Ірану, якщо Тегеран відмовиться навіть від частини ядерної угоди 2015 року.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерела в адміністрації президента Франції.

Іранське державне інформаційне агентство IRIB в понеділок повідомило, що Тегеран відновить частину своєї призупиненої ядерної програми у відповідь на вихід США з ядерної угоди, але додало, що Тегеран не планує повністю виходити з угоди. Президент Ірану повинен виступити в середу з відповідною заявою.

"Ми не хочемо, щоб Тегеран завтра оголосив про дії, які порушували б ядерну угоду, тому що в цьому випадку ми, європейці, були б зобов'язані повторно ввести санкції відповідно до умов угоди. Ми не хочемо цього і сподіваємося, що іранці не приймуть це рішення", - сказав співрозмовник агентства.

Франція, Німеччина і Великобританія підписали угоду, яка зняла санкції проти Тегерана в обмін на обмеження на атомну діяльність Ірану.

США перекидають ударну групу на Близький Схід для "сигналу" Ірану

Країни неодноразово попереджали Іран про необхідність дотримуватися всіх аспектів угоди і, що найбільш важливо, елементів, пов'язаних з ядерною діяльністю.

"Ми відправили повідомлення в Тегеран, щоб сказати, що ми сповнені рішучості виконати угоду, що ми дійсно хочемо, щоб вони залишалися в цій угоді, хоча ми взяли до уваги складність ситуації і передали ті ж повідомлення нашим американським союзникам", - сказало джерело.

"Завтра, залежно від того, що міститься в заяві Тегерана, на даному етапі ми очікуємо, що це буде колективна європейська реакція, але, оскільки ми ще не знаємо точно, що буде в ній ми готуємося до різних ситуацій", - додав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.