Глава уряду Шотландії підтримала слова звільненого консула Іспанії

Середа, 12 червня 2019, 10:45

Іспанський дипломат, якого звільнили за слова про те, що Мадрид не перешкоджатиме приєднанню до ЄС незалежної Шотландії, просто повторив офіційну позицію Іспанії, заявила перший міністр Шотландії Нікола Стерджен.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на повідомлення на Politico.

"Лист, який був написаний і з'явився в засобах масової інформації, здавалося мені, був повторюванням позиції, яку Іспанія вже висловила", - сказала Стерджен.

"Іспанія ніколи не говорила, що вони будуть ветувати членство Шотландії", - зазначила вона.

"Вони чітко сказали: якщо Шотландія ухвалить рішення конституційно і демократично, вони не будуть накладати вето на це", - додала урядовець, не ставши спекулювати над тим, чи можлива інша причина звільнення.

Шотландія проведе другий референдум про незалежність

Генконсул Мігель Анхель Веціно Кінтана спростовував коментарі, зроблені іспанським депутатом Європарламенту Естебаном Гонсалесом Понсом. Перед загальними виборами в Іспанії у квітні Понс заявив, що його правоцентристська Народна партія накладе вето на будь-який вступ Шотландії до ЄС до завершення переговорів про Brexit.

Міністерство закордонних справ Іспанії сказало іспанській газеті, що Веціно "перетнув лінію" і що "це не доречно для нього робити заяву такого політичного характеру".

Водночас раніше глава МЗС Іспанії Жозеп Боррель сам заявляв, що Іспанія не буде заперечувати, якщо Шотландія знову захоче приєднатися до Європейського Союзу як незалежна держава, за умови законного відділення від Сполученого Королівства.

Під час референдуму щодо незалежності Шотландії від Сполученого Королівства 2014 року однією із потенційних перешкод для майбутньої незалежної Шотландії щодо приєднання до ЄС називали потенційне вето Іспанії через стурбованість власними сепаратистами у північно-східному регіоні Каталонія. 

Як відомо, вихід з ЄС під час референдуму 2016 року підтримали 52% британців. Однак запитання щодо майбутнього Сполученого Королівства створює те, що Англія та Уельс проголосували за вихід, але Шотландія та Північна Ірландія проголосували за те, щоб залишитися у блоці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.