Угорщина висунула Румунії вимогу на тлі сутичок на етнічному ґрунті

Середа, 12 червня 2019, 12:09

Уряд Угорщини вимагає від Румунії повернути початковий стан угорському військовому кладовищу в селі Валя-Узулуй, де місцева влада сформувала румунську ділянку і встановила меморіал.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на пресслужбу уряду Угорщини.

6 червня сотні румунів прибули на цвинтар для участі в освяченні пам'ятника. Місцеві угорці намагалися запобігти цьому, утворивши живий ланцюг, але румунські учасники проникли туди силою.

За словами Будапешта, румунські екстремісти зруйнували ряд надгробків на могилах угорців. Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто каже, що влада видала дозвіл на будівництво меморіалу незаконно.

"10 травня Міністерство культури Румунії встановило, що бетонна конструкція була незаконно зведена на могилах угорських солдатів", - продовжив він.

В Будапешті анонсували "угорську культурну експансію" на Закарпатті

Угорське управління з військових пам'яток і догляду за воєнними могилами неодноразово намагалося зв'язатися з румунським Міністерством національної оборони, але спроби щоразу відхиляли, стверджують у Будапешті.

Двоє прем'єр-міністрів особисто обговорили це питання, а Сійярто кілька разів говорив з міністром закордонних справ Румунії.

"Ми сподіваємося, що румунська влада відновить військове кладовище до його початкового стану", - заявив він.

Як відомо, нинішнє угорське керівництво продовжує заохочувати угорців Румунії боротися за національну автономію. 

Права 1,2 млн етнічних угорців у Румунії, зокрема близько 700 тисяч секеїв у східній Трансільванії, десятиліттями перебувають у центрі політичної ворожнечі між двома країнами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.