Між Угорщиною і Румунією вибухнув скандал через сутички на військовому цвинтарі

П'ятниця, 7 червня 2019, 16:13

Посла Румунії в Будапешті викликали до МЗС Угорщини через інцидент у румунській комуні Валя-Узулуй, однак той відмовився від візиту до зовнішньополітичного відомства.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорщини Левенте Мадяр, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Origo

Наприкінці квітня місцева влада сформувала румунську ділянку для меморіалу на угорському військовому цвинтарі, де спочивають загиблі у Другій світовій війни. 6 червня сотні румунів прибули на цвинтар для участі в освяченні пам'ятника. Місцеві угорці намагалися запобігти цьому, утворивши живий ланцюг, але румунські учасники проникли туди силою.

Угорська влада каже, що внаслідок сутичок три чи чотири особи отримали поранення, а поліція пасивно за цим спостерігала.

За словами Мадяра, румунські екстремісти зруйнували ряд надгробків на могилах угорців.

Угорщина обурена словами Юнкера: об'єднання Румунії і Трансільванії - біль Будапешта

"Румунія отримала ноту протесту в зв'язку з інцидентом. Посла Румунії в Будапешті викликали в міністерство, проте він відмовився від діалогу, що є нечуваним кроком в історії дипломатії", - сказав заступник міністра.

За його словами, Будапешт очікує пояснень від румунського уряду та ретельного розслідування ситуації.

Як відомо, Будапешт продовжує заохочувати угорців Румунії боротися за національну автономію. Права 1,2 млн етнічних угорців у Румунії, зокрема близько 700 тисяч секеїв у східній Трансільванії, десятиліттями перебувають у центрі політичної ворожнечі між двома країнами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.