Угорщина відмовилась від критики закону про освіту у проєкті заяви саміту Україна-ЄС – ЗМІ

П'ятниця, 14 червня 2019, 21:19

У проєкті заяви саміту Україна-ЄС відсутня згадка про закон про освіту, який критикує Угорщина і який згадувався у попередній заяві саміту.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Радіо Свобода.

Минулорічна заява за підсумками саміту Україна-ЄС містила заклик повністю втілити рекомендації, що містяться у висновках Венеціанської комісії №902/2017, – ґрунтуючись на предметному діалозі з представниками осіб, які належать до національних меншин, включаючи законодавство, що подовжує перехідний період до 2023 року і регламентує нерозповсюдження на приватні школи.

Через цей закон Будапешт блокував усі засідання комісії Україна – НАТО на найвищому рівні.

Однак, цього разу під час переговорів з іншими країнами-членами Угорщина привітала обіцянки адміністрації президента Зеленського вивчити деякі аспекти закону і погодилася не згадувати про нього у заяві.

Президент Угорщини назвав обнадійливими перші переговори із Зеленським

Також у документі, який був схвалений послами країн-членів ЄС 13 червня та надісланий до Києва для подальших зауважень, йдеться про те, що Брюссель "визнає європейські прагнення України та вітає її європейський вибір, як зазначено в угоді про асоціацію". Подібна фраза містилася і в заключному комюніке минулорічного саміту.

Окрім того, у проєкті заяви йдеться про засудження роздачі Росією паспортів громадянам України на Донбасі.

Як повідомлялося, саміт Україна-ЄС відбудеться 8 липня у Києві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: