Меркель прогнозує, що ЄС буде непросто домовитись, хто очолить Єврокомісію

Четвер, 20 червня 2019, 15:03

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель передбачила складну дискусію щодо кандидата на пост глави Єврокомісії й не виключає, що на саміті у четвер лідерам ЄС не вдасться про це домовитися.

Як повідомляє кореспондент "Європейської правди", про це вона сказала перед початком зустрічі європейських лідерів в Брюсселі.

Сьогодні лідери держав та урядів ЄС збираються на саміт, щоб домовитися, хто обійме найвищі посади блоку, зокрема, пост президента Європейської комісії.

У Європарламенті немає більшості за Вебера на пост президента Єврокомісії

"Німеччина, як ХДС/ХСС, так і соціал-демократи, дотримується принципу Spitzenkandidaten. Це відомо вже тривалий час. Але також у нас ведуться різні дискусії у парламенті. І я думаю, що доповідь, яку сьогодні озвучить президент Євроради Дональд Туск, чітко покаже, що є низка труднощів. Ми будемо відверто про це говорити й може трапитись так, що сьогодні у нас не буде рішення", - сказала Ангела Меркель.

Разом з тим, вона не вбачає проблем у тому, що домовленості можуть тривати деякий час.

"На мій погляд, це не становить загрози, оскільки нашою метою має стати пошук рішення спільно з Європарламентом, щоб ми могли швидко приступити до роботи. Це означає, що у нас є ще декілька днів. Сьогодні перший важливий день", - додала вона.

Вишеградська четвірка підтримає Барньє на президента Єврокомісії - Угорщина

"Потрібно йти вперед крок за кроком, зважаючи на позицію Європейської ради, але також, я наголошую, з повагою ставитись до позиції Європейського парламенту… Для мене є прийнятним, якщо Європейська рада висуне пропозицію, яка у підсумку не буде прийнята Європейським парламентом", - резюмувала Меркель.

Багато дипломатів і чиновників попередили, що на саміті під головуванням Туска цього тижня не вдасться домовитися про кандидатуру глави ЄК, посилаючись на незгоду між Берліном і Парижем щодо прагнення німецького кандидата Манфреда Вебера обійняти посаду президента Єврокомісії.

У четвер стало відомо, що кандидатура Вебера, якого підтримує Берлін, не має підтримки більшості у Європарламенті.

Читайте детальніше: "На зміну Юнкеру: 7 кандидатів, які мають шанси очолити Єврокомісію".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: