РФ відмовилася звільняти українських моряків, МЗС висуває повторну вимогу

Середа, 26 червня 2019, 17:37

МЗС України висловило рішучий протест у зв’язку з тим, що РФ не виконала наказ Міжнародного трибуналу з морського права від 25 травня про звільнення незаконно утриманих 24 українських моряків, членів екіпажів військових кораблів "Бердянськ", "Нікополь" і "Яни Капу".

Про це йдеться у заяві українського міністерства, яка є у розпорядженні "Європейської правди".

У МЗС повідомили, що отримали вчора, 25 червня, ноту МЗС РФ із "цинічною пропозицією надання українською стороною письмових гарантій участі України у продовженні кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства".

МЗС вимагає в Росії назвати дату і місце звільнення моряків

"Вважаємо цю пропозицію Росії неприйнятною та такою, що загострює спір між Україною та Росією", - зазначили в міністерстві. Українська сторона вже поінформувала про це Міжнародний трибунал з морського права.

У цьому зв’язку МЗС вимагає від РФ без будь-яких подальших умов виконати наказ Трибуналу і невідкладно звільнити захоплених 24 українських моряків.

"Для припинення незаконного переслідування українських моряків та виконання наказу достатньо наявних у російському законодавстві механізмів, а також існуючих багатосторонніх міжнародних договорів, сторонами яких є Україна та Росія", - підкреслили у міністерстві.

Клімкін просить G20 натиснути на РФ для звільнення моряків

МЗС України вкотре вимагає негайно інформувати про час і місце звільнення та повернення під контроль України згаданих у наказі кораблів та про час і місце передачі консульським посадовим особам посольства України в РФ 24 незаконно утримуваних членів їхніх екіпажів.

Як відомо, 25 травня Трибунал ООН в Гамбурзі зобов’язав Росію негайно звільнити українських моряків та дозволити їм повернутися в Україну.

Росія відмовляється виконувати вимогу суду, заявляючи, що Трибунал не має юрисдикції для розгляду справи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.