Урядова криза в Чехії: Земан відмовився звільняти міністра

Субота, 29 червня 2019, 15:01

Президент Чехії Мілош Земан відмовився підписувати урядове подання на заміну кандидатури міністра культури, що може спричинити вихід з коаліції соціал-демократів.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на Actualne.cz.

Конфлікт виник внаслідок бажання соціал-демократів призначити на посаду міністра культури Міхала Шмарда. Відповідне подання із звільненням чинного міністра Антоніна Станека та призначенням Шмарда Земану направив прем'єр-міністр Андрій Бабіш.

Однак Земан відмовився підписувати це подання. "Хто тут президент? Президент - це той, хто призначає і звільняє міністрів. Конституція не встановлює терміну для того, щоб президент відповів на пропозицію обміну двома міністрами", - заявив він.

Разом із тим, він виступає проти заміни міністра, мотивуючи це тим, що "Станек був мером Оломоуцу, а це дуже культурне місто".

Такий демарш змусив соціал-демократів говорити про можливість виходу із коаліції. Втім, за словами Земана, навіть в такому випадку чинний уряд має встояти. "У такому випадку соціал-демократи просто здійснять колективне самогубство. Тому що вони ніколи не потрапить до влади", - сказав він, додавши, що в такому разі їх місце в коаліції займуть ультраправа партія SPD.

Нагадаємо, минулого тижня парламент Чехії не зібрав достатньо голосів для оголошення вотуму недовіри уряду прем'єр-міністра Андрія Бабіша. Голосування пройшло на тлі найбільшого протесту за часів незалежності, що відбувся у Празі. Протестувальники вимагають відставки прем'єр-міністра Андрія Бабіша через зловживання грантами ЄС на користь власного бізнесу.

Читайте також – "Чехія в зоні нестабільності: до чого призведе новий виток опозиційних протестів"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.