Парламент Естонії голосуватиме щодо вотуму недовіри ультраправому главі МВС

Понеділок, 3 червня 2019, 17:11

Парламент Естонії у понеділок проведе голосування щодо вотуму недовіри міністру внутрішніх справ Марту Хельме.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на портал ERR.

Голосування ініціювала опозиційна Партія реформ.

"Підписи під заявою про недовіру Хельма поставили всі 34 члени фракції Партії реформ, десять соціал-демократів і Раймонд Кальюлайд, який не входить в жодну з фракцій", - сказав речник Партії реформ Каяр Казе.

Це означає, що всі депутати Рійгікогу, які не є членами урядової коаліції, приєдналися до вотуму недовіри.

Ініціювати вотум недовіри уряду, прем'єр-міністру або міністру можна, якщо таку заяву підпишуть не менше однієї п'ятої депутатів Рійгікогу, в якому Партії реформ належить 34 з 101 мандата.

Однак вотум недовіри може бути прийнятий лише в тому випадку, якщо його підтримає як мінімум 51 депутат. У опозиційних Партії реформ і Соціал-демократичної партії в парламенті на двох 44 мандати.

Опозиційні політики висловили невдоволення візитом до Таллінна у травні на запрошення партії Хельме EKRE лідера французького "Національного об'єднання" Марін Ле Пен, яка зустрілася з керівництвом EKRE і обговорила з представниками правих європейських партій питання співпраці в Європарламенті.

Раніше міністр внутрішніх справ Естонії Март Хельме назвав президентку Керсті Кальюлайд "жінкою, яка піддається емоціям" через те, що вона вийшла під час присяги міністра, обвинуваченого в домашньому насильстві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.