Лідери 6 країн ЄС обговорять у Брюсселі вибір нового президента Єврокомісії

Вівторок, 4 червня 2019, 11:38

Лідери шести країн Євросоюзу зустрінуться у Брюсселі в п'ятницю ввечері для обговорення кандидатів на посаду президента Європейської комісії.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на Politico.

Через тиждень після завершення виборів до Європарламенту процес вибору наступника Жана-Клода Юнкера залишається невизначеним без чіткого єдиного кандидата.

На неформальному саміті ЄС минулого тижня лідери трьох основних політичних європейських сімей - Європейської народної партії, Партії європейських соціалістів і ліберальної ALDE - призначили шість "координаторів", щоб керувати дискусіями щодо відбору кандидатур на вищі посади в ЄС.

У список координаторів увійшли прем'єр Хорватії Андрій Пленкович і прем'єр Латвії Кріш'яніс Каріньш, які представляють консервативну ЄНП, прем'єр Нідерландів Марк Рютте і його бельгійський колега Шарль Мішель від лібералів; прем'єр Іспанії Педро Санчес і прем'єр Португалії Антоніу Кошта від соціал-демократів.

Італія ізольована від кампанії за топ-посади в ЄС – президент Європарламенту

У 2014 році консерватори та соціал-демократи виграли достатньо місць у Європарламенті, щоб прийняти рішення про найвищі посади у дискусії між собою.

Але цього разу більш складні результати виборів означають, що для формування більшості серед політичних сімей потрібна ширша коаліція, а ліберали і соціалісти наполягають на порушенні монополії, яку в даний час має ЄНП на три провідні посади: президентів Єврокомісії, Ради ЄС та Європарламенту.

Нова система координаторів додає ще один рівень до вже і без того складного набору консультацій, які мають розпочатися між президентом Європейської ради Дональдом Туском і лідерами партійних груп у парламенті.

Рада ЄС, яка голосує кваліфікованою більшістю, повинна висунути кандидата на посаду президента Комісії, але цей кандидат повинен бути підтверджений більшістю голосів у парламенті, тобто отримати щонайменше 376 з 751 голосів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.