Трамп думає, що проблему кордону в Ірландії допоможе вирішити стіна

Четвер, 6 червня 2019, 08:58

Президент США Дональд Трамп порівняв кордон між Ірландією та Північною Ірландією з кордоном між США та Мексикою і порадив збудувати на острові стіну.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

У розмові з прем'єр-міністром Ірландії Лео Варадкаром в аеропорту Шеннон Трамп, який прилетів туди після державного візиту до Великої Британії, підняв питання Brexit і північноірландського кордону.

Трамп орендував в ірландської похоронної фірми чотири лімузини – ЗМІ

"Я думаю, що це спрацює дуже добре, і також у вас, з вашої стіною, вашим кордоном. Я маю на увазі, у нас є прикордонна ситуація в Сполучених Штатах, і у вас теж є така", - сказав він.

Між Північною Ірландією та Ірландією немає фізичного кордону, що дозволяє вільно переміщати товари і пересуватись людям, оскільки обидві держави наразі є членами ЄС. Натомість Трамп пообіцяв збудувати стіну, щоб краще закрити мексиканський кордон і зупинити нелегальну імміграцію.

Заява Трампа викликала швидку реакцію ірландського прем'єра, який зазначив, що стіна - це останнє, чого хоче його країна.

Британія відхилила план ЄС щодо ірландського кордону в угоді про Brexit - ЗМІ

 "Я думаю, що ми, звичайно ж, хочемо уникнути стіни чи кордону між нами", - сказав Варадкар.

Питання кордону між Ірлнадією та Північною Ірландією є чи не найчутливішим у переговорах щодо Brexit. Існують побоювання, що поява жорсткого кордону може стати ціллю для нападників і порушить крихкий мир у Північній Ірландії.

Після зустрічі Варадкар спробував виправдати очевидну відсутність розуміння Трампом проблеми ірландського кордону.

"Він президент США, і в світі налічується майже 200 країн, тому я не думаю, що він може мати глибоке і детальне розуміння проблем в кожній окремій країні", - сказав він журналістам.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.