Італія: суд винесе вирок нацгвардійцю Марківу

П'ятниця, 12 липня 2019, 10:50

Суд міста Павія в Італії 12 липня винесе вирок Віталію Марківу, колишньому солдату Нацгвардії, якого звинувачують у причетності до вбивства 2014 року на Донбасі італійського фотографа Андреа Роккеллі.

 Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Громадське".

На останньому слуханні очікується присутність родичів Марківа та загиблого Роккеллі, українців з усієї Італії. Участь візьмуть також колишні колеги Марківа з Нацгвардії, народні депутати України Богдан Матківський та Андрій Антонищак, які давали свідчення в суді Павії у цій справі.

Німеччина надає 760 тис. євро на психосоціальну допомогу постраждалим на Донбасі

Сторона обвинувачення просить визнати Віталія Марківа винним та засудити його до 17 років ув’язнення. Натомість адвокати Марківа вимагають звільнення українця за браком доказів.

Одночасно суд розгляне і цивільний позов проти держави Україна, який подали Федерація італійської преси, Асоціація журналістів регіону Ломбардія та заснований Роккеллі колектив фотографів Cesura Lab. Вони вимагають грошової компенсації у загальному розмірі 30 тисяч євро.

Майже два роки 29-річний нацгвардієць Віталій Марків із подвійним громадянством України й Італії перебуває під вартою у в’язниці в Мілані. 30 червня 2017 року італійські правоохоронці арештували його в аеропорту Болоньї, коли він із дружиною приїхав у відпустку до своєї матері – вона мешкає в області Марке.

ЄС виділяє 10 мільйонів євро на підтримку Донбасу

Україна заперечує причетність бійця Національної гвардії до смерті італійського репортера Андреа Роккеллі та його російського перекладача Андрєя Миронова, які загинули 24 травня 2014 року біля підніжжя гори Карачун під Слов’янськом, окупованим тоді проросійськими бойовиками, внаслідок мінометного обстрілу.

Прокурори вважають загибель Роккеллі умисним убивством за попередньою змовою з групою осіб. За їхньою версією, перебуваючи на горі Карачун, Марків передав інформацію про перебування журналістів українській армії.

Захист відкидає ці звинувачення, наполягаючи на тому, що журналісти перебували в зоні війни без розпізнавальних знаків і стали жертвами перехресного вогню. Італійська сторона відмовилася від проведення слідчих дій на місці події, а також проігнорувала пропозиції України щодо створення спільної слідчої групи, які лунали після арешту Марківа.

Громадянина Німеччини судять за участь у бойових діях на Донбасі

Звинувачення проти Марківа базуються на свідченнях французького журналіста Вільяма Рогелона (ключовий свідок у справі), який був разом з Мироновим та Роккеллі біля пагорба Карачун під Слов’янськом і якому єдиному вдалося вижити.

"Прокурори базують звинувачення на тому, що Марків був військовим Нацгвардії, мав із собою автомат Калашникова і мав завдання від керівництва вказувати позиції підозрілих осіб. Але немає жодного доказу, що це саме українські військові стріляли в бік групи журналістів, частиною якої був Андреа Роккеллі. Я вважаю, що суддям буде дуже складно визнати винним Віталія Марківа за відсутності прямих доказів", - коментує Массіміліано Меллей, журналіст видання Milano Today.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: