Греція визнала Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели

П'ятниця, 12 липня 2019, 14:16

Уряд Греції визнав Хуана Гуайдо президентом Венесуели і закликав до вільних, чесних і демократичних президентських виборів.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на Ekathimerini.

"Уряд Грецької Республіки, відповідно до спільної позиції ЄС, вирішив визнати президента демократично обраної Національної Асамблеї Хуана Гуайдо президентом Венесуели, для того, щоб він закликав до вільних, чесних і демократичних президентських виборів", - сказано в заяві МЗС Греції.

ЄС заявив про загострення політичної та гуманітарної ситуації у Венесуелі

"Уряд Грецької Республіки рішуче підтримує зусилля ЄС, особливо через Міжнародну контактну групу і Спеціального представника Енріке Іглесіаса, а також відповідні ініціативи, такі як переговори в Осло, з метою забезпечити мирне, політичне, демократичне, переговорне вирішення кризи на благо венесуельського народу", - зазначається в заяві.

Зазначимо, що у Греції минулого тижня відбулися дострокові вибори, на яких перемогла консервативна партія "Нова демократія". 8 липня її лідер Кіріакос Міцотакіс склав присягу глави уряду.

Як відомо, Національні установчі збори Венесуели ухвалили рішення про скасування депутатського імунітету лідера опозиції Хуана Гуайдо. Після цього Верховний суд Венесуели почав кримінальний процес проти Гуайдо.

Нагадаємо, 23 січня у Венесуелі розпочалися масові протести проти президента Ніколаса Мадуро. Голова Національної асамблеї Венесуели Гуайдо на тлі конституційної і економічної кризи оголосив себе тимчасовим президентом країни і приніс присягу. Він заявив, що Мадуро, який в травні оголосив про свою перемогу на президентських виборах, не здатний виконувати обов'язки глави держави, і пообіцяв провести в країні дострокові вибори.

Упродовж кількох тижнів чимало країн, зокрема США й ЄС, визнали Гуайдо як тимчасового президента Венесуели.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.