Друга за величиною група Європарламенту висунула умови для обрання наступниці Юнкера

П'ятниця, 12 липня 2019, 18:49

Лівоцентристська група в Європейському парламенті попередила Урсулу фон дер Ляєн, що не підтримає її кандидатуру на пост президента Єврокомісії, якщо вона не виконає "конкретні зобов'язання".

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

Група Прогресивний альянс соціалістів і демократів (S&D) налічує 153 депутати і матиме вирішальне значення при голосуванні за фон дер Ляєн.

Меркель розкритикувала СДПН за те, що вони не підтримали фон дер Ляєн в Європарламенті

Лідер S&D надіслав їй листа на 4,5 сторінки з переліком політичних позицій, які група просить підтримати.

"Як було виражено в ході нашої зустрічі в середу, позиція S&D буде визначатися вашим рівнем амбіцій щодо досягнення змін, необхідних Європі. Нам потрібно, щоб ви взяли на себе конкретні зобов'язання за нашими ключовими вимогами, інакше ми не зможемо підтримати вашу кандидатуру", - йдеться в листі.

Вимоги соціалістів включають питання в областях сталого розвитку, зміни клімату, бюджету ЄС, політики надання притулку, верховенства закону і основних прав, зовнішньої політики.

Але деякі вимоги були також досить конкретними, наприклад, щоб Колегія комісарів складалася з порівну чоловіків і жінок; юридично зобов'язуюча мета досягнення чистих нульових викидів парникових газів не пізніше 2050 року та зобов'язання почати переговори про приєднання з Албанією і Північної Македонією в 2019 році.

Фон дер Ляєн поки може твердо розраховувати лише на підтримку своєї правоцентристської Європейської народної партії, яка контролює 182 місця в парламенті. Для затвердження вона потребує щонайменше 376 голосів. 

Голосування за кандидатуру фон дер Ляєн в Європарламенті призначено на 16 липня в 19:00 за київським часом, перед ним євродепутати проведуть дебати.

Проти її кандидатури вже офіційно висловилися "Зелені" та "ліві" Європарламенту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.