ЄC готується до "жорсткого" Brexit або нового відтермінування за прем'єрства Джонсона

Вівторок, 16 липня 2019, 20:21

Європейський Союз готується до Brexit без угоди або до нового відтермінування, якщо Борис Джонсон стане прем'єр-міністром Великої Британії.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

"Якщо вони прийдуть і попросять нас переглянути угоду про Brexit, ми скажемо: "Дякуємо, але ні", - сказав дипломат ЄС.

Джонсон обіцяє вивести Британію з ЄС 31 жовтня з угодою або без неї. В ЄС стурбовані негативним впливом "жорсткого" Brexit на економіку і європейські столиці посилюють тиск на Ірландію, щоб прискорити підготовку до виходу без угоди, яка може влинути на фінансові ринки і вивести з ладу торгівлю.

"Ірландський уряд і ЄС дійсно ясно заявляють, що ми не будемо змінювати зміст угоди про запасний механізм для кордону", - заявив міністр фінансів Ірландії Паскаль Донох'ю.

Команда Джонсона планує призупинити роботу парламенту заради Brexit - ЗМІ

Британський міністр Brexit Стівен Барклай минулого тижня заявив в Брюсселі, що угода "мертва".

"Якщо це так, то ми нічого не можемо чи не хочемо робити. Навіщо нам щось міняти? І особливо для прихильників Brexit", - сказав офіційний представник Брюсселя в ході візиту.

Цілком ймовірно, що британські депутати спробують заблокувати "жорсткий" Brexit.

"Якщо британці дійсно думають, що ми так боїмося Brexit без угоди, вони наївні", - сказав інший дипломат ЄС.

Щоб уникнути виходу без угоди, є два варіанти: компроміс з оновленої політичної декларації про майбутні зв'язки між ЄС і Великобританією, що супроводжує угоду про вихід, або нова відстрочка Brexit.

"Існує дуже мало місця для маневру в тому, що ЄС може запропонувати новому прем'єр-міністру", - сказав один з представників держави-члена ЄС, попереджаючи, що Лондон ризикує потенційно катастрофічним прорахунком щодо Brexit.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.