Міністр оборони Німеччини претендує на посаду глави Єврокомісії - ЗМІ

Вівторок, 2 липня 2019, 14:01

Лідери ЄС на спеціальному саміті в Брюсселі обговорюють новий пакет кандидатур на топ-посади блоку.

Як повідомляє "Європейська правда", про це стало відомо брюссельському виданню Politico від двох дипломатичних джерел.

За інформацією джерел, на посаду президента Єврокомісії розглядають міністра оборони Німеччини Урсулу фон дер Ляєн, на пост глави Євроради – бельгійця Шарля Мішеля, на пост глави Європарламенту – німця Манфреда Вебера, на пост глави зовнішньополітичного відомства ЄС – словака Мароша Шефчовича.

Країни Східної Європи хочуть заблокувати обрання Тіммерманса главою Єврокомісії

За даними кореспондента Financial Times Меерена Хана, фон дер Ляєн має підтримку Меркель та Макрона. Макрон натомість хоче, щоб главою Європейського центробанку стала француженка Крістін Лагард.

Фон дер Ляєн, нинішній міністр оборони Німеччини, народилася в Брюсселі. Дипломат повідомив, що її ім'я почало виринати під час переговорів учора, коли лідери намагалися висунути новий пакет із пропозиціями.

Лідери ЄС відновлять переговори про нове керівництво блоку

За даними Politico, країни Вишеградської четвірки (Польща, Угорщина, Чехія і Словаччина), які виступають категорично проти кандидатури соціаліста Тіммерманса, підтримують висунення фон дер Ляєн на пост глави ЄК. Італія, як повідомляється, теж не проти кандидатури німки.

У Брюсселі з неділі триває саміт ЄС, на якому лідери країн намагаються узгодити кандидатів на топ-посади, в тому числі на посаду президентів Європарламенту, Єврокомісії та Євроради.

Поки що жодних домовленостей не досягнуто, сьогодні розпочався третій день переговорів.

Лідери перебувають під тиском жорстких часових обмежень. Паралельно з самітом в Брюсселі 2 липня в Страсбурзі відкривається перша сесія Європарламенту нового скликання, на якій євродепутати мають затвердити кандидатуру глави парламенту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.