У Литві назвали ціну "від'єднання" Балтії від енергомереж РФ

Понеділок, 29 липня 2019, 15:37

Синхронізація ліній електропередач країн Балтії із західними країнами ЄС коштуватиме близько 1,5 млрд євро.

Про це заявив міністр енергетики Литви Жигімантас Вайчюнас, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

Вайчюнас не сумнівається, що країни Балтії і Польща отримають все необхідне європейське фінансування для проєкту синхронізації ЛЕП країн із Західною Європою.

Він підкреслює, що фінансування найбільшої частини проєкту - морської перемички між Литвою і Польщею Harmony Link - ймовірно відбуватиметься в рамках нової фінансової перспективи Євросоюзу. 

"Наша мета - створити можливості для того, щоб в новій фінансовій перспективі було можливо фінансувати реалізацію проєкту, оскільки ми неминуче змушені будемо залізти в наступну фінансову перспективу. Я вкрай позитивно оцінюю те, що бюджет механізму Європейських інфраструктурних мереж (CEF) на 2021-2027 роки збільшується з 5 млрд до 7,8 млрд євро - є така пропозиція зараз. Але в будь-якому разі це добрий початок, це досить солідні суми. Нам вдалося внести синхронізацію в пріоритетні проєкти в наступній фінансовій перспективі, і це об'єкт потенційного фінансування", - сказав Вайчюнас.

Так міністр енергетики коментував інформацію джерел BNS про те, що в бюджеті CEF на 2020 рік залишилося лише близько 500-600 млн євро, тим часом, тільки для синхронізації ЛЕП країн Балтії буде потрібно близько 1 млрд євро.

За словами міністра, найважливішою буде якісна підготовка заявки на фінансування Harmony Link. Він також зазначив, що заявка буде подана восени 2020 року.

Затриманий росіянин, підозрюваний у нафтовій кризі в Європі, просить притулку в Литві

До цього терміну оператори і регулятори чотирьох країн повинні домовитися про витрати проєкту. 

"Зараз триває узгодження фінансування проєкту між операторами, і ми сподіваємося на позитивні рішення у вересні", - сказав Вайчюнас.

За даними джерел BNS, попередні підрахунки свідчать про те, що Литва не повинна буде компенсувати витрати партнерів.

У грудні 2018 року литовська компанія Litgrid і польська PSE підписали угоду про прокладання морського кабелю постійної напруги Harmony Link. Перемичка і пов'язана з нею інфраструктура обійдуться приблизно в 850 млн євро. Це буде другий етап проєкту синхронізації.

Енергетиці прописана демократія: що зміниться із впровадженням Четвертого енергопакету

У березні ЄС затвердив фінансування першого етапу: балтійським країнам виділили 323 млн євро, з них 125 млн євро - Литві.

Очікується, що в рамках механізму Європейських інфраструктурних мереж буде профінансована максимальна сума - 75% або 637 млн ​​євро. В такому ж обсязі ЄС профінансував і перший етап.

У проєкт синхронізації енергомереж країн Балтії з мережами материкової Європи вартістю приблизно 1,5 млрд євро Литві належить інвестувати більше всіх в регіоні - близько 650 млн євро (з урахуванням фінансування з ЄС).

Литва, Латвія і Естонія зараз діють в синхронному режимі в так званому кільці пострадянської електроенергетичної системи БРЕЛЛ (Білорусь, Росія, Естонія, Латвія, Литва) і залежать від диспетчерської в Москві і електромереж Росії. До 2025 року країни Балтії хочуть синхронізувати свої енергомережі з мережами материкової Європи.

Після довгих взаємних суперечок країни Балтії 2018 року затвердили, що будуть синхронізуватися із Західною Європою через Польщу. Нині між Литвою і Польщею вже діє електроенергетична перемичка LitPol Link, проте потужності хочуть посилити за допомогою прокладки нової морської перемички Harmony Link.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: