Європарламент обиратиме свого президента: уродженця України в список не включили

Середа, 3 липня 2019, 09:03

За посаду глави Європейського парламенту змагатимуться кандидати з Німеччини, Іспанії, Італії та Чехії – болгарина Сергєя Станішева, який є уродженцем України, до списку не включили.

Як повідомляє "Європейська правда", імена претендентів на посаду напередодні оприлюднила пресслужба ЄП.

Отже, кандидатами є Ска Келлер від фракції "Зелені — Європейський вільний альянс", представниця Німеччини, та Сіра Рего від лівої політичної групи "Європейські об'єднані ліві/Ліво-зелені Півночі", яка представляє Іспанію.

Туск очікує, що президентом Європарламенту оберуть представника Східної Європи

Також на пост глави ЄП претендує представник союзу "Прогресивний альянс соціалістів і демократів" італієць Давід-Марія Сассолі та чех Ян Заграділ від фракції "Європейські консерватори і реформісти".

Напередодні повідомлялось, що шанси стати президентом Європарламенту має болгарський депутат від групи соціалістів Сергєй Станішев, який є уродженцем України, а саме — Херсона. Проте у підсумку він не потрапив до списку кандидатів.

Голосування відбувається за таємною процедурою. Щоб бути обраним, кандидат повинен отримати абсолютну більшість дійсних поданих голосів, тобто 50% плюс один.  

Європарламент може очолити уродженець України - ЗМІ

Якщо жоден кандидат не обраний в першому турі голосування, ті ж або нові кандидати можуть бути висунуті в другому або третьому турі. Перший раунд голосування стартує о 9:00 за Страсбургом.

Як повідомлялося, у вівторок ввечері лідери ЄС визначили, хто має очолити нову Єврокомісію. Цю номінацію отримала німкеня Урсула фон дер Ляйєн.

Крім того, стало відомо, хто очолить зовнішньополітичну службу ЄС замість Могеріні.

Між тим, ці останні призначення ще мають пройти затвердження у Європейському парламенті.

Також бельгійського прем'єра Шарля Мішеля погодили на посаду президента Європейської ради після Туска.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.