Іран погрожує захопити британський танкер

П'ятниця, 5 липня 2019, 15:55

Командир іранської революційної гвардії пригрозив у п'ятницю захопити британський корабель у відповідь на затримання іранського супертанкера в Гібралтарі королівськими морськими піхотинцями.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

"Якщо Британія не звільнить іранський нафтовий танкер, то влада повинна захопити британський нафтовий танкер", - сказав Мохсен Резай у Twitter.

Іран перевищив ліміт збагаченого урану, встановлений угодою 2015 року

Уряд Гібралтару заявив, що екіпаж на борту супертанкера Grace 1 опитують як свідків, а не підозрюваних у кримінальних справах, з метою встановлення характеру вантажу та його кінцевого пункту призначення.

Супертанкер Grace 1 затримали рано вранці в четвер поліцейські і митні органи Гібралтару за підтримки загону британських морських піхотинців, що є драматичним кроком, який може загострити конфронтацію між Заходом і Іраном.

Grace 1 перевозив нафту з Ірану до Сирії. Це перший випадок, коли європейська влада захопила танкер за нібито порушення санкцій проти Сирії, які діють з 2011 року.

Іспанія заявила, що Гібралтар затримав Grace 1 після запиту Сполучених Штатів до Великої Британії.

За останні два місяці Вашингтон різко посилив санкції проти Тегерану з метою взагалі зупинити його експорт нафти. Ці кроки значною мірою змістили Іран з основних ринків і змусили його шукати нетрадиційних способів продажу нафти.

Протистояння набуло військового виміру в останні тижні: Вашингтон звинувачує Іран у нападі на танкери в Перській затоці, а Іран збив американський дрон. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.