Більшість партій підтримують вимоги ЄС щодо НКРЕКП попри рішення Конституційного суду

Вівторок, 9 липня 2019, 18:14

Більшість з партій, які мають найбільші шанси потрапити у Раду наступного скликання, підтримують принципи призначення членів НКРЕКП, органу, що встановлює тарифи на послуги природних монополій в енергетиці та регулює роботу ринків у цій сфері відповідно до вимог ЄС.

Про це йдеться у статті "Від російського газу до українського сміття: що чекати від нової Ради у енергетиці та екології".

Конституційний суд нещодавно визнав неконституційними принципи призначення членів цього регулятора і підкреслив, що той не може бути незалежним.

 "Слуга народу", "Європейська солідарність", "Голос" та "Сила і честь" планують все одно зберегти ті принципи призначення регулятора. І лише "Батьківщина" підкреслює, що НКРЕКП було створено в неконституційний спосіб.

Втім, як потрібно призначати членів регулятора тепер - партія не уточнила.

Від "Слуги" до "Голосу": що хочуть змінити для ЄС та НАТО майбутні парламентські партії

"Європейська солідарність" виступає за збереження чинного механізму формування комісії. 

"Слуга народу", "Голос" та "СіЧ" вважають, що членів НКРЕКП тепер має призначати Верховна рада після публічного конкурсу.

Саме "неконституційна" норма в частині незалежності регулятора відповідає зобов'язанням України перед Євросоюзом. І за Угодою про асоціацію, і за умовами членства в Енергетичному Співтоваристві, Україна зобов’язана мати саме незалежного від уряду регулятора - проти чого виступає КС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: