ЄС оновив свої правила контролю над експортом зброї

Понеділок, 16 вересня 2019, 17:35

Рада ЄС у понеділок, 16 вересня, ухвалила рішення про оновлення загальноєвропейських правил контролю над експортом зброї.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться у заяві на сайті Ради ЄС в понеділок.

У документі наголошується, що сьогодні Рада ЄС ухвалила рішення про зміну спільної позиції, яка діяла з 8 грудня 2008 року щодо контролю над експортом зброї. Зазначається, що це рішення пов'язане з "низкою обставин і на рівні ЄС, і на міжнародному рівні та з появою нових зобов'язань у держав-членів".

Гонка озброєнь: Путін доручив розробити відповідь на ракетне випробування США

Зокрема, це набуття чинності Договору про торгівлю зброєю (АТТ) від 24 грудня 2014 року, який регулює міжнародну торгівлю звичайною зброєю.

"У своїх висновках Рада нагадує про свою прихильність посиленню контролю за експортом військової техніки і обладнання, а також зміцненню співробітництва та сприяння зближенню в області експорту військової техніки та обладнання в рамках спільної зовнішньої політики і політики безпеки", - йдеться у повідомленні.

"Це досягається шляхом встановлення, підтримки і реалізації високих загальних стандартів управління передачею військових технологій і обладнання всіма державами-членами", - додається в заяві.

Європа за доби гонки озброєнь: як Україні реагувати на смерть ракетного договору США та РФ

Рада також підтверджує, що військова техніка та технології мають продаватися відповідальним і підзвітним чином.

"Рада підтверджує своє зобов'язання сприяти співробітництву та зближенню в політиці держав-членів, спрямованій на запобігання експорту військової техніки та технологій, які можуть бути використані для внутрішніх репресій або міжнародної агресії чи можуть сприяти регіональній нестабільності", - сказано в заяві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.