Генсек НАТО: Україна може подати заявку на ПДЧ, але навіщо?

П'ятниця, 1 листопада 2019, 12:19

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що Україні немає сенсу подавати нову заявку про План дій щодо членства, тому що вона має низку інших інструментів для співпраці з Альянсом.

Про це Столтенберг сказав в інтерв’ю "Європейській правді".

"Немає потреби з української сторони робити будь-що. Єдине, що є важливим, і на чому Україна має концентруватися зараз – це реформи. Це модернізація вашої оборони, боротьба з корупцією, поліпшення системи правосуддя – і все це покликане полегшити життя людей", - сказав він.

Зеленський підтвердив бажання отримати ПДЧ в НАТО

На питання про те, чи є необхідність Україні подавати нову заявку замість поданої на Бухарестському саміті в 2008 році, і чи зашкодить це процесу, генсек сказав: "Ні, але навіщо? Немає сумнівів, що Україна прагне членства, але зараз ані питання вашого вступу до НАТО, ані питання ПДЧ не є у фокусі уваги".

В той же час Столтенберг підтвердив, що ПДЧ справді є обов’язковою частиною процесу отримання членства.

"Однак я вважаю, що зараз треба фокусуватися не так на цих формальностях, як на реальності. А реальність полягає в тому, що поліпшення, посилення безпекових інституцій, досягнення стандартів НАТО, посилення взаємосумісності Українських збройних сил, тобто їхньої здатності діяти разом із силами НАТО – це сутність того процесу, коли держава йде до членства. А чи це має назву "ПДЧ", чи оформлене у вигляді інших форматів та програм – це вже не так важливо", - сказав він.

Нагадаємо, віцепрем'єр з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба заявив, що Україна не буде подавати заявку на ПДЧ, оскільки вважає чинною подану на Бухарестському саміті в 2008 році.

Такої ж позиції, як відомо, дотримуються Міністерство оборони та МЗС.

При цьому Кулеба підкреслив, що інтеграція України в НАТО є "абсолютним і незмінним пріоритетом".

Читайте також: "Інтеграція без ПДЧ: що стоїть за "перезапуском відносин" України з НАТО"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.