У Німеччині вирішили запровадити мінімальну пенсію

Понеділок, 11 листопада 2019, 10:43

Консервативний блок ХДС/ХСС та Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) після тривалих суперечок домовилися щодо умов формування та запровадження мінімальної пенсії.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на DW, про досягнення відповідних домовленостей стало відомо ввечері неділі, 10 листопада, після засідання комітету великої коаліції в Берліні.

Компромісу передували шестигодинні дебати між керівництвом консерваторів та соціал-демократів. Згідно з досягнутими домовленостями, з 2021 року сотні тисяч громадян ФРН, які отримують невеликі пенсії, матимуть мінімальну пенсію.

За даними тимчасового керівника СДПН Малу Драєр, у рамках нововведень від 1,2 до 1,5 мільйона осіб отримають таким чином надбавку до своїх нинішніх пенсійних нарахувань.

Право на мінімальну пенсію матимуть громадяни зі 35-річним страховим пенсійним стажем, які попри трудову чи будь-яку іншу діяльність, що прирівнюється до трудової (як-то виховання дітей або догляд за важкохворими) і фіксується як страховий пенсійний стаж, отримували незначні заробітки.

Федеральний банк Німеччини пропонує підвищити пенсійний вік до 69 років

Загалом розраховувати на отримання мінімальної пенсії можуть особи, щомісячний заробіток яких становить до 1250 євро для самотніх людей і 1950 євро для пар.

У Німеччині для обрахунку розміру пенсій використовують так звані накопичені розрахункові пункти застрахованої особи. За кожен пророблений рік особа отримує в середньому один пункт. Кожен такий пункт у західних німецьких землях відповідає 33,05 євро, а в східних - 31,89 євро. Утім, якщо щорічні пенсійні відрахування особи менші за розмір середнього заробітку в ФРН, то тоді такій людині нараховується менше одного пункту в рік, приміром, 0,7 чи 0,4 пункту, в залежності від суми заробітку й відповідно відрахувань.

Тож тепер, згідно з нововведеннями, якщо за 35 років страхового пенсійного стажу особа набирає в середньому від 0,4 до 0,8 пункту щороку, то такі люди автоматично отримуватимуть мінімальну пенсію, що вираховуватиметься за показником 0,8 пункту в рік.

У Хорватії відмовилися підвищувати пенсійний вік, щоб не проводити референдум

На запровадження мінімальної пенсії виділять від 1 до 1,5 мільярда євро. Фінансуватиметься цей захід виключно з податкових надходжень.

Ухвалений пакет заходів передбачає також тимчасове скорочення розміру внесків до фонду страхування на випадок безробіття. До кінця 2022 року передбачається тимчасове зниження розміру таких виплат з 2,5 до 2,4 відсотка.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.