Трюдо: Голодомор був геноцидом, покликаним зламати волю українців

Субота, 23 листопада 2019, 16:27

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо виступив із потужною заявою, закликавши всіх канадців вшанувати жертв Голодомору в Україні 1932-1933 років.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться у заяві канадського прем’єра, оприлюдненій 23 листопада.

"Сьогодні ми згадуємо мільйони невинних людей в Україні, які постраждали і загинули під час Голодомору", - заявив канадський прем’єр-міністр.

Глава МЗС Литви закликав не забувати злочин Голодомору

"З 1932 по 1933 рік тоталітарний радянський режим почав кампанію заморення голодом по всій Україні. Мільйони людей загинули, багато інших були заарештовані, депортовані або страчені в результаті геноциду, покликаного зламати їхню волю", - додав Джастін Трюдо.

Він підкреслив, що попри ці жахи народ України вижив, захищаючи свою мову, культуру і самобутність, а в 1991 році, після десятиліть радянського правління і гноблення, здобув незалежність.

"Протягом дуже багатьох років винуватці Голодомору заперечували його існування і приховували ці неймовірні страждання від міжнародного співтовариства. Кожен з нас повинен гарантувати, що їх історії ніколи не будуть стерті. Тільки пам'ятаючи про втрачених жінок, чоловіків і дітей, ми можемо запобігти майбутнім злодіяння і захищати права людини, де б вони не були під загрозою", - додав Трюдо.

Шоста канадська провінція визнала Голодомор геноцидом

Він закликав усіх канадців вшанувати пам'ять жертв Голодомору і поміркувати над тим, як українсько-канадська громада сприяє формуванню країни на краще.

"По всій Канаді люди українського походження роблять наші громади багатшими і сильнішими", - зазначив Джастін Трюдо.

На завершення Трюдо заявив, що "сьогодні і щодня" Канада твердо підтримує український народ та уряд України.

У четверту суботу листопада в Україні традиційно відзначають День пам’яті жертв голодоморів.

Унаслідок умисного утворення радянською владою умов, несумісних із життям, за кілька місяців у 1932-1933 роках в Україні загинули мільйони людей.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.