Путін поскаржився, що розвал СРСР вдарив по російській мові у Східній Європі

Вівторок, 5 листопада 2019, 16:56

Президент РФ Владімір Путін на засіданні Ради з російської мови поскаржився на згасання російської мови у Східній Європи після розпаду Радянського союзу.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на російське державне агентство ТАСС.

Путін не погодився зі словами одного з учасників засідання про те, що закони ринку ведуть до витіснення мов.

В армії Естонії російськомовних строковиків примусово навчатимуть естонської

"Навпаки. Ще в радянські часи у всій Східній Європі активно вивчали російську мову, тому що це було доцільно і вигідно в непримітивному сенсі цього слова знати російську мову - головним партнером був Радянський Союз, і від цього знання залежала кар'єра", - сказав президент Росії.

Після розпаду СРСР, за його словами, інтерес до російської мови став згасати, "і це згасання штучно підігрівається, тому що Росію побоюються досі".

Путін зазначив, що сьогодні є спроби "штучно, грубо, часом безцеремонно скоротити простір російської мови в світі, витіснити його на периферію".

Новий глава МВС Естонії хоче контролю над російськомовними, що володіють держтаємницею

"Війну російській мові оголошують не тільки печерні русофоби, а це ми теж спостерігаємо, це не секрет, різного роду маргінали активно й агресивно працюють, агресивні націоналісти, на жаль, в деяких країнах це стає цілком офіційною державною політикою", - сказав російський президент.

Путін сказав, що на Росії "лежить величезна відповідальність за збереження, розвиток і поширення російської мови і літератури".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.